Obestånd innebär att man inte kan betala tillbaka sina skulder. Det kan både vara att man betalar för sent eller att man inte klarar av att betala tillbaka alls.

Bland ungdomar är det vanligt med skulder kopplade till t.ex. mobilabonnemang, bilägande, TV-avgifter, böter eller skadestånd.

 

Vad ska jag göra om jag inte kan betala tillbaka en skuld?

Om du är skyldig någon eller något pengar som du vet att du inte kommer kunna betala tillbaka så ska du kontakta fordringsägaren (den du har en skuld till) så fort som möjligt. Förklara för fordringsägaren varför du inte kan betala tillbaka och försök komma överens om en avbetalningsplan. För det mesta går det att lösa om du ber om hjälp så fort som möjligt.

Läs vad Helene Hedman på Handelsbanken säger om lån och skulder för ungdomar i en intervju här.

 

Skulder växer om de inte betalas

Något man måste tänka på är att en skuld blir större och större ju längre tid det går. Detta beror på att det tillkommer väldigt mycket avgifter för t.ex. påminnelser och inkassokrav. Det är därför viktigt att man alltid betalar skulder så snabbt som möjligt.

 

Betalningsanmärkning

Om du inte lyckas lösa skulden med fordringsägaren så kan denne vända sig till Kronofogden. Det är en myndighet som hjälper till med att driva in skulder. Om du har en skuld hos Kronofogden så får du en betalningsanmärkning av kreditupplysningsföretagen som stannar i 3 år. Betalningsanmärkningen gör att du inte kan ta lån, teckna lägenhetsavtal eller ens skaffa ett mobilabonnemang.

 

Utmätning

Om man inte har lyckats betala en skuld så gör Kronofogden en utmätning. Det innebär att Kronofogden ser om du har saker med ett andrahandsvärde som går att sälja för att betala av skulden. Det kan t.ex. röra sig om tv-apparater, datorer eller smycken. Kronofogden kan även göra en så kallad löneutmätning. Det innebär att Kronofogden tar en stor del av din inkomst (lön) direkt från arbetsgivaren för att betala skulden. Under denna perioden får man leva på väldigt lite pengar och det finns inget utrymme för nöjen och andra “onödiga” kostnader.