När du ska flytta hemifrån är det såklart viktigt att du har ett boende. Man är oftast ung när man flyttar hemifrån och har därför ofta inte så mycket pengar, därför bör du inte var kräsen när du väljer boende, om du inte har möjlighet att bo kvar hemma och spara pengar tills du har hittat ditt drömboende.

Glöm inte att kika på våra intervjuer för att se personliga tankar från folk som har flyttat hemifrån!

Ett tips för dig som vill flytta hemifrån så snabbt som möjligt är att ställa dig i bostadskö, eftersom det kan ta väldigt lång tid att få en bostad.

 

Bostadskö

Att ställa sig i bostadskö gör alltså att du inte behöver vänta lika länge på att få erbjudande om en bostad. Du hamnar alltså längre upp i köerna ju längre du stått i bostadskö.

Många föräldrar ställer sina barn i bostadskö så fort som möjligt, vilket gör att de barnen kan ha stått i kö i cirka 20 år när de bestämmer sig för att flytta. Det är såklart en fördel.  

Du kan ställa dig i bostadskö genom att registrera dig i något av de stora kommunala bostadsbolagen, exempelvis bostaden eller norrport. Men det finns även privata fastighetsägare, exempelvis lerstenen. På www.hyrabostad.se hittar du ett urval av privata hyresvärdar med lediga lägenheter. Om du tror att du skulle vilja studera eller flytta till en annan stad i framtiden rekommenderar vi även att du ställer dig i bostadskö i den möjliga staden, exempelvis Stockholm eller Göteborg.

 

Olika typer av boendemöjligheter

Antalet toaletter och ifall lägenheten har balkong / altan varierar beroende på vilken lägenhet du har. Vissa lägenheter har även en sovalkov, vilket är som ett väldigt litet rum utan dörr som bara har plats för en säng.

 

Lägenhetstyper:

1a (1 rum, kök och toalett)

  • Passar den som precis flyttat hemifrån och bor ensam eller med eventuell partner eftersom det oftast är det billigaste alternativet. Ettor har oftast 1 stort rum som ska fungera som både kök och vardagsrum + ett sovrum och en toalett. Att bo i en etta tillsammans med någon annan betyder att ni kommer vara tvungna att bo väldigt nära varandra, och förmodligen till och med dela sovrum. Därför skulle vi rekommendera att den du bor med antingen en kärlekspartner, en väldigt nära vän eller kanske ett syskon. Kort sagt, någon du känner väldigt bra och känner dig bekväm med.

2a (2 rum, kök och toalett)

  • Detta tycker vi skulle vara ett bra alternativ om du flyttar hemifrån och tänker bo tillsammans med en kompis, eftersom det finns två åtskilda sovrum. Du skulle även kunna bo i en tvåa tillsammans med någon du inte känner (exempelvis om du flyttar till en annan stad för att plugga eller jobba och har hittat någon att dela lägenhet med för att minska kostnaderna) men vi rekommenderar alltid att du är säker på den du bor med för att undvika tvister och problem. Om ni bor 2 st i en 2a och har varsitt rum har ni inget vardagsrum. Om ni inte delar rum, då har ni ett gemensamt sovrum + ett vardagsrum + toalett och kök. 

3a (3 rum, kök och toalett)

  • Fungerar som boende för flera (vi rekommenderar 2-3) personer. Både för dig som bor med en eller flera kompisar eller för dig som har barn. Det finns tre rum och där ett oftast används som vardagsrum. Om ni bor tre stycken i en 3a har ni inget vardagsrum om alla vill ha eget rum, men om ni bor 2 stycken i en 3a har ni varsitt sovrum + ett vardagsrum, kök och toalett.

4a (4 rum, kök och toalett.)

  • Har nästan samma möjligheter som i en 3a, förutom att det finns 1 till rum. Vilket gör det möjligt för ni som bor 3 att ha ett vardagsrum och ni som bor 4 att ha varsitt rum.

5a

  • En 5a är ett väldigt stor lägenhet, den kan vara lika stor som ett hus men kallas lägenhet på grund av läget. Vanligast är att det är familjer som bor i en 5a men det passar också såklart för er som bor flera stycken kompisar tillsammans. 

 

Hyra hus

Många som flyttar hemifrån tillsammans med flera andra väljer ofta att hyra ett hus, just på grund av att det blir billigare. När man flyttar hemifrån flyttar man oftast så att man bor närmare centrum än där man bodde innan. Och i centrum finns det oftast inte hus som hyrs ut till ett passande pris för ungdomar. Därför är det oftast ungdomar som flyttar till en mindre ort för att studera något speciellt som hyr hus tillsammans.

Men det är också vanligt att småbarnsfamiljer hyr hus, det kan vara för att de vill prova på hur det är att bo i hus innan de köper ett eller för att de inte har något behov av att bo centralt.

 

Inneboende

 

Vem du bor med

Enligt oss är det viktigt att du är säker på den du bor med för att känna dig säker och för att undvika tvister och problem. Exempel på tvister eller problem är att din sambo (den du bor med) skulle vägra att betala hyran eller hjälpa till med städningen. Även att hen snor saker från dig eller får dig att känna dig osäker eller obekväm.

 

Hyra:

Om du flyttar hemifrån till en hyresrätt kommer du betala hyra. Det är en avgift som du betalar till din hyresvärd för att du får bo där. Hyran kan variera mycket beroende på hur stor lägenhet du har (m2, kvadratmeter), skick, byggnadsår och vart den ligger. En 1a mitt i centrum kan till exempel ha lika hög hyra som en 3a lite längre ifrån centrum.