Vad är en försäkring?

En försäkring är ett slags skydd mot oförutsedda händelser som kan hända dig, din egendom eller någon nära. Det kan man nästan höra i ordet FÖR – SÄKRING, för din och andras säkerhet helt enkelt. Med en försäkring har man möjligheten att få ut ersättningar om olyckan är framme (med undantag beroende på försäkring). Om man har tur så råkar man aldrig ut för något, vilket innebär att man aldrig behöver ansöka om att få ut pengar från försäkringen. Men nästan alla använder sig någon gång under sitt liv av en försäkring, även om de inte kanske vet om det. De allra flesta med försäkringar betalar årligen ut tusenlappar utan att faktiskt behöva utnyttja försäkringen och det kanske känns konstigt, men faktum är att dessa inbetalningar känns som guld när olycksdagen väl kommer. Försäkringar betalas ofta en gång i månaden eller årligen. 

Ett försäkringsbolag är då ett företag som erbjuder privatpersoner, företag och organisationer försäkringar att teckna hos dem, mot en avgift, en försäkringspremie (vilket är den summan du förväntas att betala in till försäkringsbolaget.).

Olika försäkringar – viktig information

Det finns många olika typer av försäkringar, både sådana som täcker flera saker i en (exempelvis hemförsäkring) och sådana som täcker bara specifika saker (som exempelvis mobilförsäkring). Här har vi gjort en lista för att hjälpa dig och för att du ska få en bättre bild om vilka försäkringar som skulle kunna var viktiga för dig. Det finns såklart flera andra försäkringar än de vi nämnt, vi valde bara att nämna de viktigaste, vanligaste och några övriga. Vi rekommenderar inte att du tecknar någon av dessa försäkringar med endast den information vi gett, vi har bara gett den en överblick av vad de innebär. Det finns många fördelar och nackdelar som kan variera beroende på vem du är, du behöver exempelvis ingen barnförsäkring ifall du inte har barn eller någon idrottsförsäkring om du bara spelar fotboll någon enstaka sommarkväll.

För ditt hem och fordon finns dessa försäkringar:

 • Hemförsäkring

Skyddar ditt bohag i hemmet för dig som bor i lägenhet. Själva lägenheten skyddas av hyresvärdens försäkring. I hemförsäkringen ingår en reseförsäkring som täcker 45 dagar, mer om reseförsäkring finns längst ner i listan.

 • Villaförsäkring

Försäkring för ditt bohag, din villa / ditt radhus och din tomt.

 

För ditt fordon och för dig i trafiken finns dessa försäkringar:

 • Bilförsäkring

Försäkring som täcker din bil.

 • Trafikförsäkring (obligatorisk för dig som har ett fordon i trafiken.)

Täcker fordon, omgivning och personskador som kan ske när du är ute i trafiken. Du får dock ut mindre av försäkringen om det är du som orsakat skadan på grund av vårdslöshet.

 • Mopedförsäkring

Täcker din händelser kring din moped.

 

För dig och någon nära finns dessa försäkringar:

 • Barnförsäkring

Det finns olika typer av barnförsäkringar beroende på vilket försäkringsbolag du har. Det de flesta barnförsäkringar täcker är kostnader vid rehabilitering, sjukvård, terapi och sjukhusvistelser sjukvårdsförsäkring och så vidare. Livförsäkring ingår även.

 • Livförsäkring

En livförsäkring ger dig, men framförallt din familj en trygghet ifall du skulle avlida i förtid. Många människor får en livförsäkring genom sitt jobb och det är alltså en försäkring som din arbetsgivaren betalar.

 • Djurförsäkring

Skyddar ditt djur mot händelser som skulle kunna uppstå. Priset kan dock ha stor variation beroende vilket djur du vill försäkra, just på grund av att kostnaderna för sjukvård och så vidare kan variera så mycket. Priset på en hästförsäkring är exempelvis mycket dyrare än om du skulle vilja försäkra din hamster.

 • Sjuk och olycksfallsförsäkring

Hjälper dig ifall du skulle bli sjuk elle råka ur för en olycka som gör att det går sämre ekonomiskt. Exempelvis om du inte skulle kunna jobba.

 

Övriga försäkringar som finns:

 • Idrottsförsäkring

Täcker kostnader som kan uppstå om du skadar dig när du idrottar, inklusive förstörda kläder/skor, resekostnader från sjukhus osv och dödsfallsersättning. Det finns olika försäkringar beroende på vilken idrott du håller på med och på vilken nivå. (elitidrottare eller hobbyidrottare)

 • Reseförsäkring

En reseförsäkring är bra att ha om du ska ut och resa eller om du ska studera utomlands. Den täcker till exempel sjukvårdskostnader om du skulle bli akut sjuk eller råka ut för en olycka. Den täcker även kostnader för sjuktransport hem från din resa om det skulle behövas.

I försäkringen ingår också ett maxbelopp som ska ge ersättning för stölder på din resa. Den täcker även kostnader för förseningar och så vidare. Om du ska hålla på med riskfyllda aktiviteter som exempelvis bergsklättring eller offpiståkning behöver du teckna ett tilläggsskydd.

Eftersom att reseförsäkringen som ingår i hemförsäkringen bara gäller i 45 dagar är det viktigt att du tecknar en nya när du har varit ute och rest i mer än 45 dagar, annars har du som sagt inget skydd eller någon försäkring.

 • Drulleförsäkring

Ersätter skador som du själv har skapat, exempelvis om du skulle råka göra sönder något eller om du skulle bli bestulen utanför hemmet. Den täcker både lös och fast egendom.

 

Varför ska jag ha försäkringar?

En försäkring är tänkt är tänkt att kännas som en trygghet och en säkerhet. Du betalar alltså en summa pengar för att kunna känna dig tryggare och säkrare och ekonomisk och känslomässigt. En försäkring ska alltså få tiden efter en olycka att bli bättre än utan en försäkring med hjälp av ekonomiska bidrag och garantier. Allt för en bättre framtid med hjälp av försäkringar!

 

Olika försäkringsbolag och källor

 • Trygghansa
 • Länsförsäkringar
 • If
 • Folksam
 • Dina försäkringar Nord