Helene Hedman är ställföreträdande kontorschef på Handelsbanken, Umeå City. Vi har intervjuat henne angående ungdomars ekonomi och vad man bör tänk på när man flyttar hemifrån.

Är det vanligt att ungdomar saknar kunskap och är tveksamma angående hur man gör när man ska flytta hemifrån?

      Ja, det tycker jag. En del ungdomar tar mycket eget ansvar för sin ekonomi och kommer redan när man har fyllt 18 för att t.ex. skapa kontokort. Andra är mindre engagerade och får kanske lite väl mycket hjälp från mamma och pappa med ekonomin. Detta skapar en okunskap som sedan märks när man flyttar hemifrån, man kan exempelvis få problem med att betala räkningar om man inte vet hur man ska göra.

När tycker du att man ska flytta hemifrån?

      Det viktigaste är att man kan betala för sig. Man måste ha någon form utav inkomst, antingen lön eller studielån, för att kunna bo själv. Jag anser att det kan vara bra att bo i en egen bostad även om man studerar, studielån kan man leva på och det ger bra erfarenheter att ta ansvar för sitt eget boende. Om man bestämmer sig för att flytta direkt efter gymnasiet så måste man ha ett riktigt jobb. Det räcker inte att jobba 3 timmar i veckan, utan det bör vara heltid. Enligt mig är det bra att prova vingarna, bo inte hemma för länge utan testa hur det är att ansvara för sin egen ekonomi.

Vad tänker du om att göra en privat budget när man flyttar hemifrån och vad bör man tänka på om man gör en budget?

      Det tycker jag är jättebra. Man måste kolla om man har råda att betala t.ex. den hyra som en viss lägenhet har. Det är viktigt att man gör en realistisk budget. Försök tänka på alla utgifter som faktiskt finns när man ska sköta ett hem. Ta gärna hjälp av dina föräldrar om möjligheten finns, de har ofta bra erfarenheter och kan hjälpa till med att hitta dolda utgifter. Anledningen till att en budget är så bra är att det blir lättare att strukturera och ta ansvar för sin ekonomi. Om man inte har en budget så är risken hög att man i samband med att man börjar arbeta och får en högre inkomst än tidigare också börjar slösa mer. Mitt tips är att spara istället för att slösa.

Hur viktigt är det med ett sparande och hur mycket bör man spara varje månad?

      Jag tycker att det är jätteviktigt. Man ska spara för oväntade utgifter. När man bor själv är det väldigt mycket som kan hända, cykeln kan gå sönder/bli stulen och man behöver då köpa en ny. Man måste stå för dessa kostnader själv om man har flyttat hemifrån. Det är inget man ska låna till, utan man måste ha en buffert som gör att man klarar vissa oväntade kostnader. Man ska även spara till en framtida bostad, t.ex. ett hus eller en lägenhet. Detta är viktigt då bankerna enligt lag inte får låna ut mer än 85 % av fastighetens värde, alltså måste du ha minst 15 % själv när du köper en bostad. Om man har ett extrajobb som ger en ganska bra inkomst så anser jag att man borde spara så mycket som möjligt. Allt sparande är positivt och många kan spara betydligt mer än vad dem själva tror.   

Hur kan man investera sina pengar om man vill att dem ska växa i det ränteläge som råder idag (0-ränta)?

      Det är en komplex fråga. Ränteläget är lågt vilket innebär att sparkonton inte får pengarna att växa särskilt mycket. Aktiefonder/blandfonder är idag ett bra alternativ om man vill att pengarna ska växa. Vi hjälper personer som vill investera sina pengar och gör en plan anpassad efter deras situation. Om man gör långsiktiga investeringar, exempelvis till ett framtida husköp, så kan man ta högre risker, vilket också ger en bättre chans till en bra avkastning. Ska man spara på kort sikt så kan man inte ta särskilt höga risker, eftersom att pengarna kan försvinna snabbt om börsen går ner. Tiden har väldigt stor påverkan, men också hur riskbenägen man är. Om man jämför aktiefonder och egenskötta aktier så skulle jag tveklöst säga att aktiefonder är allra bäst. Om man ska sköta egna aktier krävs det att man är väldigt insatt och har mycket kapital samt att man är väldigt riskbenägen. Att investera i enskilda aktiebolag innebär en mycket hög risk om man jämför mot att investera i aktiefonder.

Vad bör man tänka på när man köper en bostad?

      Man måste spara innan man köper en bostad. Det är även viktigt att man verkligen tittar på vad ett lån kommer att kosta i längden. Dessutom är man olika som person, vissa är sparsamma och kan då ha högre kostnader utan att det gör något medans vissa vill spendera pengar på t.ex. resor vilket innebär att man inte kan ha en lika dyr bostad. Här är det viktigt att granska sig själv och fundera över hur man är som person.

Vad finns det för möjligheter till lån om man studerar/ saknar fast anställning?

   Det är tufft att få lån som student. Man får inte låna själv utan då måste man titta på om en förälder kan gå in som medlåntagare. Det är ganska vanligt att man gör en låneansökan tillsammans med en förälder. Men som student utan inkomst kan man inte låna pengar.

Vad händer om man inte klarar av att betala tillbaka sina skulder till er och är ni ”snällare” med ungdomar än äldre personer?

      Nej det är vi inte. Har vi beviljat ett lån så räknar vi med att man kan betala tillbaka det. Samma bedömningskriterier gäller när man ska ta ett lån och samma krav gäller på att man kan betala tillbaka. Om man skulle missa en avbetalning så är det mycket viktigt att man höra av sig till banken. Oftast går det att lösa om man får ett tillfälligt ekonomiskt problem, förutsatt att man hör av sig och förklara varför man inte kan betala för tillfället.

Vad är din generella åsikt om sms-lån?

      Det är ett otyg som inte borde få finnas. Det här är det absolut viktigaste angående lån för unga. Sms-lån går ut på att lura ungdomar till att ta lån med höga kostnader som man inte har möjlighet att betala tillbaka. Ungdomar utan inkomst ska överhuvudtaget inte låna, man ska istället spara ihop så att man kan köpa det man vill ha för egna pengar. Har man inte pengar till en ny telefon så ska man inte köpa en heller. Dessutom är ganska häftigt att kunna köpa något som man har sparat till länge. Det bästa rådet man kan ge till ungdomar är: Ta inga sms-lån, det är skit.

Men vad gör man om man är i behov av pengar snabbt för att täcka en oväntad utgift?

   Spara eller låna av dina föräldrar eller bekanta istället, om det verkligen behövs. Man måste dock fråga sig själv vad man ska ha pengarna till. Är det konsumtion? Avstå i så fall från att köpa det. Om man inte kan betala så får man betalningsanmärkningar som går till kronofogden. Dessa gör att man inte kan ta lån, köpa hus eller ens teckna ett mobilabonnemang.

Kan man få lån snabbt på en bank?

   Man kan få privatlån på 30 – 150 tusen kronor inom 24 timmar på Handelsbanken. För bolån är handläggningstiden ca 1 vecka. När man tar dessa lån vill vi dock oftast veta vad pengarna ska användas till och vi försäkrar oss alltid om att du har möjlighet till att betala tillbaka lånet.

Vad är dina bästa tips till en person som ska flytta hemifrån, angående ekonomi?

      Köp inte en bostad som du inte har råd med på lång sikt. Se till att du har en hyfsad fast inkomst eller studielån, så att du har råd att flytta hemifrån. Ta aldrig sms-lån, det kan gå riktigt dåligt riktigt fort. Spela inte på spelbolag. Det kan vara lockande att tjäna snabba pengar, men spela för guds skull inte. Det brukar sällan sluta bra. Sist men inte minst så ska du spara, spara och spara så mycket du kan. Sparandet utgör fundamentet i din ekonomi.