Boendet

När flyttade du hemifrån?

 • Jag flyttade hemifrån i April 2011 när jag var 19 år gammal till en lägenhet på Berghem tillsammans med min pojkvän Erik.

Av vilken anledning?

 • Jag bodde i Obbola tillsammans med min familj så jag fick pendla mycket till stan där jag jobbade. Så att bo i stan kändes mycket smidigare. Jag kände också att vi ändå alltid var hos Erik (hennes pojkvän) som bodde på Haga, och det var lite jobbigt att inte kunna känna sig som hemma fullt ut hos honom när han inte var hemma.

Varför valde ni det alternativet av boende?

 • Eriks kompis skulle hyra ut sin lägenhet, en bostadsrätt, i andra hand i några månader. Det tyckte vi lär bra eftersom vi då skulle kunna testa hur det var att bo ensamma tillsammans i några månader, vi kände oss inte lika bundna.

Varför valde ni att flytta till det området som ni gjorde?

 • Vi tog bara det vi fick. Vi hade inte funderat så mycket på att flytta hemifrån förrns Eriks kompis berättade om den där lägenheten på Berghem, så det var ändå rätt spontant. Det var en väldigt fin lägenhet, nära stan och med bra och rimlig hyra.

Hur bodde ni? 

 • Vi bodde i ett lägenhetshus med bostadsrätter. Vår lägenhet var 39 kvadratsmeter stor och vi hyrde som sagt i andra hand.

Vad låg hyran på?

 • Den låg på cirka 4000 kronor.

Trivdes du?

 • Vi trivdes väldigt bra, vi flyttade bara därifrån för att lägenheten såldes.

Samboförhållandet

Varför valde ni att flytta ihop istället för att bo själva?

 • Vi kände att vi ändå alltid var med varandra, och eftersom att lägenheten bara hyrdes ut i några månader hade vi ju tid att testa och känna efter ifall det inte skulle funka. Men det funkade jättebra och vi har bott tillsammans i 6 år.

Har du och Erik skrivit något samboavtal?

 • Nej det har vi inte. Någon gång har funderat på det men det kändes lite onödigt. Jag lever i den tron att det inte kommer bli några problem om vi gör slut, även fast jag vet att det är naivt att tänka så.

Vet du hur det skulle gå till om ni gjorde slut?

 • Nej inte helt och hållet. Jag vet dock att samboavtal bara gäller om vi blir oense.

 

”Jag tror att det hade blivit ännu dyrare om jag hade bott ensam. Jag har det faktiskt ganska lyxigt, jag har ganska låga avgifter i mitt liv.”

 

 

Ekonomin

Hur går ekonomin till för er?

 • Den går bra, det är en fördel att jag har en sambo eftersom det då blir lite billigare. och jag har tur att jag har ett extrajobb när jag är student. Men vi har annars helt delad ekonomi, vi ansvarar för olika saker.

Vad har du för typer av inkomster?

 • CSN-lånet, och lönerna från mina extrajobb.

Gör du en budget?

 • Nej.

Har du några lån?

 • Endast CSN-lånet.

Får du något ekonomiskt stöd?

 • Nej, jag klarar mig med allt. Jag och Erik betalar lika mycket.

 

” Jag lägger hellre pengar på inredning än på god mat. Materiella saker känns mer värt än saker som ändå konsumeras upp.”

 

Vad måste du lägga pengar på när du flyttat hemifrån som du inte behövde betala själv innan du flyttade?

 • När jag bodde hemma betalade jag 10% av det jag tjänade i hyra och mat, och jag har också alltid köpt mina kläder själv. Jag har inget minne av att mina föräldrar har gett mig bara för att ge när det gäller till exempel kläder. Så att betala lite hyra och att köpa mina egna kläder var ingenting jag var ovan med. Nu måste jag också betala allt från toapapper till glödlampor, trasor till kastruller själv, kort sagt allt som behövs i ett hushåll. Även andra saker som exempelvis mat, inredning, försäkringar, elräkningar, gymkort, telefonabonnemang, bestick, tallrikar, duschgrejer och så vidare måste jag också betala nu men innan.

Hur mycket kostar det i månaden?

 • De största summorna såsom soffor och bord är ju redan betalade. Men vi lägger cirka ett par tusen kronor i månaden på inredning, mat, räkningar och så vidare.

Hur mycket går din telefonräkning på?

 • Cirka 300 kr, mer eller mindre.

Hur mycket pengar tror du att ni lagt ner på inredning i lägenheten sen ni flyttade in?

 • Ca 30 000.

Vilken kostnad blev du mest överraskad av?

 • Hur dyrt det var med glödlampor, mattor och hur mycket pengar man lägger på toapapper i månaden.

Vad är tråkigast att lägga pengar på?

 • Typ trasor, glödlampor och städgrejer. Saker man annars tar för givet.

Hur mycket pengar har du över till nöjen?

 • Jag lägger väl ca 1000 kronor i månaden på nöjen

Sparar du? Hur mycket och hur sparar du?

 • Jag försöker spara cirka en tusenlapp i månaden. Jag motiveras av att spara till något specifikt, till exempel att spara till resor vi ska göra, då känns det mer värt. Jag har inga aktier men jag satte undan lite fonder förr innan jag började plugga, gör dock inte det längre.

Vad blev den största förändringen för dig när du flyttade hemifrån?

 • Att jag hade mindre pengar att spara och lägga på nöjen, också att jag var tvungen att göra allting själv / tillsammans med Erik. Vi var även tvungna att lägga ner mer tid på städning och matlagning.

Vad saknar du från när du bodde hemma?

 • Att mina föräldrar städade och handlade. Att planera mat är faktiskt väldigt drygt, jag saknar även att bo tillsammans med mina syskon.

Vilka bekvämligheter hade du när du bodde hemma som du inte har nu?

 • Det fanns alltid mat i kylen, duschsaker och tandkräm när det behövdes. Hade inte lika mycket ansvar.

 

Transport

Hur mycket pengar lägger du på transport i månaden?

 • Inga.

Hur tar du dig runt?

 • Jag cyklar. Vi har ingen egen bil och jag gillar inte att åka buss, jag tycker det är onödigt dyrt och osmidigt.

Funkar det bra?

 • Nej det är väldigt jobbigt att cykla, men det är jobbigare att åka buss.

Önskar du att du transporterade dig på något annat sätt? Varför gör du inte det?

 • Vi vill skaffa bil men vi tycker att det är onödigt dyrt, jag tror inte att vi skulle få någon parkeringsplats här utanför lägenheten heller. Vi har oftast möjlighet att låna bil av Eriks föräldrar också, så det känns inte nödvändigt i nuläget.

 

Mat

Hur mycket pengar lägger du på mat i månaden?

 • Vi lägger in 5500 kronor på ICA kortet varje månad, och vi har aldrig kvar något på det kortet i slutet av månaden.

Hur ofta handlar du mat?

 • Nu för tiden handlar vi för ofta, vi går oftast på ICA så fort det behövs något. Vi storhandlar några gånger i månaden men de inköpen är uppenbarligen inte så bra planerade eftersom vi måste handla igen.

Lagar du maten själv?

 • Jag och Erik turas om att laga mat.

Hur ofta äter du ute? Varför?

 • Jag äter ute ca 1 gång i veckan. Ibland kan det vara för att jag glömt matlåda till skolan men vi köper också ofta thaimat.

Vad har förändrats mest med dina matvanor?

 • En nackdel med att bo som sambo är att vi äter onyttigare. Jag och Erik kan ibland råka övertala varandra till att köpa med exempelvis godis hem. Han övertalar liksom mig att äta onyttigt när han är sugen och tvärtom.

Tips

Vad önskar du att du visste när du flyttade hemifrån som du vet nu?

 • Jag tror inte att jag hade flyttat så tidigt om jag visste om hur dyrt allting var. Men jag ångrar inte att jag flyttade när jag gjorde det, det var lärorikt att få uppleva det själv.

Har du några andra tips till andra ungdomar som ska flytta hemifrån?

 • Spara mycket pengar innan du flyttar, det kommer behövas. Och ta allt du kan få om folk erbjuder, exempelvis gamla kastruller, bestick och så vidare. Du kan inte vara kräsen när du ska flytta hemifrån första gången. Önska dig “tråkiga” och nödvändiga saker i julklapp till exempelvis tallrikar, glas och matlagningsredskap. Ha också en fast inkomst innan du flyttar. När det gäller matlagning skulle jag tipsa om storkok (alltså att du lagar mycket mat så att du kan äta det i flera dagar efter också). 
TACK SÅ JÄTTEMYCKET TILL JOHANNA SOM STÄLLDE UPP OCH VAR MED!