Funderar du på att flytta hemifrån men har inte råd? Eller vill du tjäna extrapengar för att kunna köpa den där cykeln du alltid velat ha? Här kommer några tips och råd för dig som vill söka jobb!

När du ska söka ett jobb är det bra om du kan lämna in ett personligt brev och ett CV. I ditt personliga brev ska du skriva en presentation om dig själv där du berättar hur du är som person och vad du gör på fritiden och så vidare. Medans ett CV är en lista du gjort där du punktar upp dina arbetserfarenheter.

Här finns ett exempel på ett CV:

CV

Namn:                  Robert Andersson

Personummer:      ÅÅMMDD – XXXX

Hemadress:          Odlarvägen 8c 684 20 Umeå

Telefonnummer:  073 089 00 39  (mobil)

Epost:                  robert.andersson@hotmail.com

 

Allmän profil

 • Jag tar stort ansvar över mig själv och mitt jobb.
 • Jag är målinriktad, läroglad och effektiv.
 • Jag gillar att få saker gjort.

 

Arbetslivserfarenhet

2014 Augusti.     Praktiserat på dagiset Suddet.

2014-2015         Jobbat som funktionär på fotbollsmatcher.

2014 Mars.        Ledarskapsutbildning genom konfirmationen

2015                  Helgjobbat på Pelles automek

2015 Februari    Praktiserat på Pelles automek

 

Utbildningar

2007 – 2016      Grundskolan (sexårs, 1-9)

2015 Mars        Körkortsutbildning (AM)

2016 Januari     Körkortsutbildning (Skoter)’

2016 Augusti   Gymnasiet Midgård (Sämmhällsvetenskapsprogrammet)

 

Referenser – personer som kan garantera dina kunskaper, när man är äldre och haft flera andra jobb brukar ens referenser vara gamla chefer eller arbetsgivare.

Sofia Andersson (Mamma)                 070-123 45 67

Pelle Sandström (Pelles automek)      070-890 12 34

Lucas Olsson (Fotbollstränare)           070-321 32 21     

Sara Wiklund (Konfirmationsledare)  073 -984 56 32

 

I ditt personliga brev ska du som sagt skriva hur du är som person, exempelvis glad, produktiv eller entusiastisk. Du ska också skriva vad du tycker om att / brukar göra på fritiden, exempelvis om du har häst, tränar mycket fotboll eller om du brukar vara i fjällen ofta. Då kan din arbetsgivare kanske göra en typ av uppfattning om hur mycket tid och energi du kan lägga på ditt jobb. Om du exempelvis skulle ha en häst så antar nog din arbetsgivare att du måste var i stallet minst en timme per dag, och då kanske du inte är lämplig för jobbet. Du får inte heller glömma att nämna någonting viktigt som skulle kunna påverka ditt arbete, som exempelvis att du alltid åker ner till Stockholm en gång i månaden för att hälsa på din förälder, att du har epilepsi / astma eller att du går på regelbundna hälsokontroller / möten en gång i månaden.

   
Innan du ger dig ut i arbetslivet finns det även en del andra viktiga saker du bör veta om, inte minst dina rättigheter och skyldigheter.

Innan du börjar på ditt nya jobb är det viktigt att du har koll på vad ett kollektivavtal är. Det är inget tvång att ha ett sådant avtal, men för att ha det måste du vara med i ett fackförbund. Kollektivavtal är ett sammansatt paket som innehåller avtal om allt från lön och anställningsvillkor till tjänstepension och trygghetsförsäkringar vid arbetsskador. Det är ett avtal som görs mellan ett fackförbund och en arbetsgivare.

Fackförbund – En organisation du kan bli medlem i och som hjälper dig att få rättvisa villkor på din arbetsplats. Det är även en trygghet om du skulle bli arbetslös eftersom du har rätt till A – kassa (betalda sjukdagar / betalda dagar du inte kan vara på jobbet på grund av exempelvis sjukt barn / betalde dagar under den tiden du söker jobb). Dock är den under vissa omständigheter, du kommer nog inte få betalt om du exempelvis skulle vara 17 år gammal, jobba på ett café ett tag och sedan sluta för att hitta ett nytt jobb.

LO UNG är ett fackförbund speciellt för ungdomar!

Kollektivavtalet innehåller både icke lagstiftade regler och sådana saker som man vill kunna hantera på ett annat sätt än vad lagen säger. Genom kollektivavtalen garanteras du som arbetstagare ofta villkor som är bättre än lagens. Exempelvis bättre semestervillkor, bättre försäkringsvillkor, bättre ersättning vid sjukdom och en bättre pension.

Vad innebär det att extrajobba under tiden jag studerar?

Att extrajobba under studietiden kan både vara i form av ett sommarjobb eller ett jobb vid sidan av studierna. Det kan vara ett bra sätt att tjäna extrapengar och dessutom få arbetserfarenhet. Däremot kan det bli svårt att hinna med studierna om man jobbar under skolveckor, därför bör du söka ett jobb med arbetstider som passar dig, och därmed skriva in de tider och dagar du kan jobba i ditt personliga brev.

 

Anställningsavtal

Tänk på att också skriva anställningsavtal om du ska extrajobba eller sommarjobba. Muntliga överenskommelser är okej men om något skulle hända och det skulle uppstå ett tvistemål mellan dig och en arbetsgivare är det svårt att avgöra vem som har rätt. Därför är det säkrast att skriva ett anställningsavtal.

Ditt anställningsavtal ska innehålla:

 • Ditt fullständiga namn och personnummer
 • Företagets namn, adress och organisationsnummer
 • Dina arbetsuppgifter samt din yrkesbenämning, exempelvis “servitris” eller “städare”.
 • Anställningens start- och slutdatum
 • Din lön
 • Uppsägningstid
 • Arbetstid
 • Semesterdagar eller semesterersättning
 • Om du får övertidsersättning och/eller OB(ekväm) arbetstidsersättning
 • Vilket kollektivavtal som gäller
 • Dina övriga förmåner

Lycka till! mvh EkonomiskFramtid