Som ungdom finns det nästan alltid någonting du vill ha eller göra. Det kan vara att köpa nya kläder, en ny mobiltelefon eller gå och se den nyaste filmen på bio.

Men hur har man råd med allt?

Varje familj får ett barnbidrag / studiebidrag per barn, vilket ligger på 1050 kronor i månaden.

Om eleven skolkar mycket finns det dock en risk att studiebidraget dras in. Eftersom man då inte studerar.

Vi har gjort en undersökning med 20 elever i från olika program och årskurser på våran skola, ca lika många från varje årskurs. Vi frågade några frågor angående deras ekonomi under en månad. Här under har vi gjort några diagram som visar resultaten: (klicka på bilden för att göra den större.)

Som ni kan se enligt cirkeldiagrammen var det mindre än hälften av de vi frågade som jobbade. Men mer än hälften hade fortfarande mer än studiebidraget. Om personen svarade att hen inte arbetade, men fortfarande gjorde av med mer än studiebidraget i månaden frågade vi vad det berodde på. De vanligaste svaren var att de antingen lånade eller fick pengar av sina föräldrar.

Men det finns många som inte har den möjligheten. Vad ska man göra då?

Det finns flera alternativ för ungdomar att ha möjligheten att tjäna extrapengar.

Här är några av de:

  • Hjälp till hemma. 

Att hjälpa till hemma är såklart någonting alla ungdomar bör göra utan att behöva få betalt för det. Men om du vill tjäna extrapengar rekommenderar vi att kolla upp möjligheten att exempelvis klippa gräsmattan, skotta snö eller vara barnvakt och få betalt för det.

  • Hjälp andra (exempelvis grannar, kompisar eller släkt.)

Om det inte finns någon möjlighet att hjälpa till hemma och tjäna extrapengar på det så kan vi lova att det finns andra som vill ha din hjälp. Att fråga runt bland släkt, grannar eller vänner är ett bra tips om du verkligen vill ha de där extrapengarna. Ett annat tips är att sätta upp en lapp på din närmaste matbutik eller skriva på sociala medier att du erbjuder hjälp med exempelvis barnvaktning, kattvaktning, hundrastning, snöskottning, krattning eller städning. Glöm inte heller att berätta om dina tidigare erfarenheter inom dessa sysslor. 

  • Dela ut reklam.

Det finns många olika företag som jobbar med att dela ut reklam, även många som fokuserar på att ungdomar ska få dela ut reklam. Sök bara på ”dela ut reklam x(din stad)” i din sökmotor så kommer det finnas alternativa hemsidor där du kan ansöka om jobb.

  • Sök jobb / Sommarjobba

Om du är över 16 år är det större chans för dig att få ett jobb. Skriv ett CV där du berättar om dina tidigare erfarenheter och lämna sedan in på den arbetsplats du önskar få. Om du är född år 2000 är det i år (2017) din tur att kunna söka sommarjobb hos kommunen. Exempel på jobb som kommunen i Umeå erbjuder är jordgubbsförsäljning och kyrkogårdsskötsel. Mer information om arbetslivet hittar du HÄR.

  • Sälj gamla saker.

Har du en massa gamla saker som bara ligger och dammar i ditt rum? Varför inte bara sälja de? Att sälja gamla saker på exempelvis loppisar, köp- och säljgrupper är både bra ekonomiskt och i ett miljösyfte. Du tjänar extrapengar på saker du ändå inte använder, och sakerna återanvänds vilket minskar förbrukningen av resurser och miljöförstöringen. Att handla på loppis, returmarknader och secondhand butiker hjälper dig också att spara pengar. Läs mer om att spara pengar HÄR eller HÄR.

  • Leta efter burkar så att du kan panta dom.

Att samla burkar hos grannar och utomhus är ett väldigt bra och miljövänligt sätt att tjäna pengar!

  • Erbjud läxhjälp till någon yngre med läxan.

Att hjälpa yngre barn med läxan kan var till stor hjälp för föräldrar, både för att de ofta inte har tid och ibland för att de har glömt bort de kunskaperna. Du kan fråga både inom din familj men även grannar, kompisar och släkt om de skulle vara villiga att betala för läxhjälp åt deras barn.